Sanatatea orala ne influenteaza in mod direct starea geenrala de sanatate si joaca un rol semnificativ in mentinerea unui zambet frumos. Ingrijirea corecta a dintilor si a gingiilor contribuie nu doar la aspectul estetic al zambetului, ci si la prevenirea afectiunilor dentare si a problemelor de sanatate asociate.
Un lucru mai putin cunoscut despre sanatatea orala este ca aceasta este extrem de importanta pentru a ajuta organismul sa lupte cu bacteriile si microbii cu care poate intra in contact. Cavitatea bucala este o zona prin care acestea pot patrunde in organism, de aceea, cu cat pastram cavitatea orala mai curata, cu atat organismul reuseste sa faca fata agentilor patogeni din mediul extern.
Asadar, afla in continuare despre importanta sanatatii orale, cauzele frecvente ale afectiunilor dentare, care sunt modalitatile prin care poti mentine igiena orala, precum si remediile naturale prin care iti poti mentine o igiena orala corespunzatoare si respiratia proaspata.
Ce trebuie sa stii despre sanatatea orala si importanta sa pentru starea generala de sanatate
Sanatatea orala este un indicator cheie al sanatatii generale si al calitatii vietii. Aceasta poate afecta totul, de la modul cum te simti, la modul cum vorbesti, cum savurezi o masa simpla sau increderea de sine. Cu alte cuvinte, iti afecteaza fericirea si bunastarea, asadar, este important sa iti protejezi cavitatea bucala si sa iti mentii zambetul sanatos.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii:
- Intre 60 si 90% dintre scolai au cel putin o carie dentara
- Aproape 100% dintre adulti au cel putin o carie dentara
- Aproximativ 30% dintre persoanele din intreaga lume cu varste intre 65 si 74 de ani nu mai au dinti naturali.
La fel ca in multe zone ale corpului, cavitatea bucala este plina cu bacterii, majoritatea dintre ele fiind inofensive. Fara o igiena corespunzatoare, bacteriile pot ajunge la un nivel care sa determine aparitia infectiilor orale, cariilor sau chiar boli gingivale.
Cauzele frecvente ale afectiunilor dentare
Mentinerea unei bune sanatati orale ar trebui sa faca parte din rutina zilnica a fiecarei persoane, pentru tot restul vietii. Afectiunile dentare pot fi cauzate de o serie de factori care tin de igiena si de stilul de viata alimentar.
Cele mai frecvente boli ale cavitatii bucale sunt:
- Cariile dentare
- Boala parodontala
- Cancerul oral
- Boli infectioase orale
- Traumatisme bucale
- Leziuni ereditare.
Printre cele mai frecvente cauze care determina aparitia afectiunilor dentare se afla:
- Fumatul si consumul excesiv de alcool
- O dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati poate favoriza dezvoltarea bacteriilor care produc acid, crescand astfel riscul de carii dentare
- Consumul excesiv de cafea, ceai si vin rosu
- Igiena orala neadecvata, adica neglijarea periajului regulat si folosirea atei dentare care permit acumularea placii bacteriene
- Diabetul
- Administrarea anumitor medicamente care reduc cantitatea de saliva din cavitatea bucala
- Modificari hormonale ce au loc in corpul femeilor
- Reflux gastroesofagian si arsuri gastrice
- Ignorarea vizitelor regulate la dentist.
Bacteriile din apropierea gingiilor dezvolta o masa lipicioasa numita placa. Daca placa bacteriana nu este indepartata prin periaj si folosirea atei dentare, aceasta sea cumuleaza, sa intareste si se extinde pe lungimea dintilor. Acest lucru poate duce la inflamarea gingiilor si, in timp, duce la aparitia gingivitei.
Modalitati prin care mentii sanatatea orala si zambetul frumos
O igiena orala corecta include, mai intai de toate, periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara. Un periaj dentar corect se realizeaza intr-un interval de 2-5 minute, cu miscari scurte si usoare, fara a exercita o forta mare asupra dintilor. Acesta include atat curatarea suprafetelor exterioare ale dintilor, cat si cele interiorare, cu miscari de sus in jos.
Pentru ca rutina zilnica de curatare a dintilor sa fie cat mai completa, trebuie sa folosim ata dentara si apa de gura. In unele cazuri, ata dentara poate fi mai importanta decat periajul dintilor, deoarece elimina resturile care raman intre dinti, greu accesibile la periajul dentar. Folosirea atei dentare are rol si in combaterea respiratiei urat mirositoare si a halitozei.
Apa de gura completeaza rutina zilnica de curatare a danturii si are rolul de a elimina resturile alimentare si placa bacteriana din zonele mai putin accesibile. Este recomandat ca apa de gura sa se utilizeze dupa fiecare periaj, prin clatirea gurii timp de 30 de secunde – un minut. Dupa clatire, apa de gura trebuie eliminata din cavitatea bucala, nu se inghite.
Mentine respiratia proaspata cu ajutorul uleiurilor esentiale naturale
Prevenirea afectiunilor dentare implica o igiena orala corespunzatoare, o alimentatie sanatoasa, evitarea obiceiurilor nocive si efectuarea regulata a vizitelor la dentist. Confortul, stima de sine si calitatea vietii pot fi afectate daca dintii si dantura au de suferit.
Asadar, sanatatea cavitatii bucale presupune si o respiratie proaspata. Halena, cunoscuta sub denumirea de respiratie urat mirositoare, poate fi cauza unor probleme ale cavitatii bucale de care nu toti pacientii sunt constienti, precum boala parodontala sau anumite afectiuni medicale precum diabet, boli renale sau tulburari digestive.
Daca respiratia urat mirositoare persista si nu este ameliorata prin imbunatatirea igienei orale, este recomandat consultul la medicul specialist pentru investigatii amanuntite.
Pentru mentinerea unei respiratii proaspete si mentinerea unei cavitati bucale sanatoase, poti opta pentru utilizarea uleiurilor esentiale cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, precum:
- Ulei esential de Menta
Mentolul, principalul compus activ din menta, are un efect racoritor care contribuie la reducerea respiratiei neplacute. De asemenea, are proprietati antibacteriene care ajuta la eliminarea si combaterea bacteriilor din cavitatea bucala.
- Ulei esential de Arbore de ceai (Tea tree)
Uleiul esential de arbore de ceai este recunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice, care ajuta la distrugerea bacteriilor care pot cauza respiratie urat mirositoare.
- Ulei esential de Eucalipt
Eucaliptul are proprietati antiseptice si antibacteriene, care ajuta la improspatarea respiratiei. In plus, este benefic pentru sanatatea cailor respiratorii.
-
65.25 leiPrețul inițial a fost: 65.25 lei.42.41 leiPrețul curent este: 42.41 lei. TVA inclusEconomisești 22.84 lei
Adaugă în coș
- Ulei esential de Cuisoare
Cuisoarele au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care pot ajuta la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala, in timp ce reduc inflamatia gingiilor.
- https://www.webmd.com/oral-health/teeth-and-gum-care
- https://dentaclinic.ro/10-obiceiuri-zilnice-care-afecteaza-sanatatea-orala/