In mod traditional, Lavanda (Lavandula angustifolia) este utilizata fie sub forma de condiment in mancaruri, fie sub forma de ulei de lavanda, datorita proprietatilor sale terapeutice si curative.
Uleiul esential de Lavanda este unul dintre cele mai delicate si relaxante uleiuri utilizate in aromaterapie. Aroma sa florala este cunoscuta pentru efectul relaxant pe care il are asupra sistemului nervos, iar compusii activi din compozitie sunt folositi pentru actiunea lor antiseptica si antiinflamatoare, care ajuta la vindecarea si tratarea anumitor leziuni si infectii ale pielii.
In aromaterapie, uleiul esential de lavanda este folosit pentru inducerea relaxarii, obtinerea unui somn odihnitor si improspatarea aerului din locuinte, dar si pentru imbunatatirea functiilor cognitive cum ar fi concentrarea, capacitatea de memorie si vigilenta.
La nivel emotional, se spune ca uleiul esential de lavanda calmeaza emotiile negative, ofera o stare de bine si alunga starile de teama sau stres.
Asadar, afla in cele ce urmeaza, ce este mai exact uleiul de lavanda, cum este obtinut, care sunt proprietatile acestuia, precum si cele mai importante beneficii si utilizari pentru sanatate si frumusete.
Ce este uleiul esential de Lavanda si cum se obtine?
Uleiul esential de Lavanda este obtinut din planta de Lavandula Augustifolia, de origine mediteraneana, considerata in aromaterapie “regina aromelor”. Planta de lavanda ocupa un loc special in remediile alternative, fiind cel mai des folosita pentru efectele sale calmante, sedative si relaxanre asupra sistemului nervos, dar si pentru proprietatile sale antibacteriene asupra pielii.
In prezent, arbustul de lavanda este cultivat atat pentru obtinerea uleiului esential, cat si in scop ornamental.
Obtinerea uleiului de lavanda are loc prin procesul de distilare cu abur. Partea florala contine cea mai mare cantitate de ulei, reprezentand principala sursa de extragere a uleiului de lavanda. Pentru a fi pastrate intacte toate proprietatile plantei, obtinerea uleiului esential necesita cativa pasi importanti, si anume:
- Recoltarea florilor de lavanda, de preferat cele ajunge la maturitate
- Spalarea si curatarea florilor
- Incalzirea plantelor cu ajutorul unei conducte sub presiune, pentru ca astfel sa fie extras uleiul esential din flori
- Colectarea vaporilor intr-un rezervor de stocare
- Separarea uleiului de lavanda de apa prin evacuarea apei.
Uleiul esential de lavanda – caracteristici si proprietati
Uleiul esential de lavanda este clasificat in topul uleiurilor esentiale folosite in aromaterapie, datorita aromei sale unice, florale si inconfundabile care ajuta la relaxarea psihicului si la inducerea unei stari de bine interioare. Ca aspect, uleiul este incolor, avand o consistenta fluida si subtire. Uleiul esential de lavanda este compatibil cu majoritatea uleiurilor, mai ales cu cele de citrice.
Se poate folosi ca ingredient in parfumarea cosmeticelor si crearea de produse pentru igiena personala, in masaje de relaxare sau in difuzorul de arome pentru improspatarea aerului din locuinte. Poate fi diluat in uleiuri de baza, cum ar fi uleiul de migdale dulci, ulei de macadamia, ulei de cocos sau ulei de jojoba, pastrandu-si proprietatile pentru mai mult timp. Se pastreaza in recipiente bine inchise, ferit de lumina si caldura.
De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe studii care confirma ca uleiul esential de lavanda are potential medicinal si poate reprezenta o alternativa terapeutice in anumite patologii si afectiuni.
Printre cele mai recunoscute proprietati ale uleiului esential de lavanda se afla:
- Calmant asupra sistemului nervos
- Antibacterian
- Antiviral
- Actiune antispastica
- Hidrateaza pielea in profunzime
- Calmeaza mancarimile si iritatiile pielii
- Relaxeaza tensiunea musculara.
Top 5 utilizari ale uleiului esential de Lavanda
Utilizarea uleiului esential de Lavanda in rutina zilnica poate avea beneficii semnificative pentru starea generala de sanatate. Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, acest ulei esential are proprietati calmante, antibacteriene si antispastice, fiind recomandat in cazul insomniilor, afectiunilor dermatologice sau crampe musculare.
Aceste functii ii confera uleiului principalele beneficii si, prin urmare, este bine sa stim cum sa il folosim la nevoie.
- Reducerea simptomelor de anxietate si nervozitate
Principalul compus organic din planta de lavanda este uleiul volatil linaloolul, care ii confera acesteia aroma caracteristica si principalele beneficii. Linaloolul din planta de lavanda ajuta la imbunatatirea starii de spirit a persoanelor anxioase sau nervoase.
Poate fi utilizat atat in aromaterapie, cat si ca parfum, prin inhalarea mirosului.
- Ameliorarea insomniei si obtinerea unui somn odihnitor
Una dintre principalele actiuni ale uleiului de lavanda il reprezinta capacitatea de a promova un somn odihnitor si de a ameliora simptomele insomniei. Inhalarea uleiului, inainte de culcare, relaxeaza sistemul nervos si ajuta la instalarea somnului.
Poate fi utilizat in difuzorul de aromaterapie, cu minim o ora inainte de culcare, sau aplicate cateva picaturi pe lenjerie sau perna de dormit. De asemenea, s-a constatat ca inhalarea parfumului de lavanda inainte de culcare imbunatateste starea de spirit resimtita in ziua urmatoare.
- Tratarea acneei si ameliorarea simptomelor asociate
Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, uleiul esential de lavanda poate fi benefic pentru reducerea agentilor patogeni bacterieni de pe suprafata pielii, contribuind la reglarea secretiei de sebum. Prin urmare, poate fi benefic pentru a ameliora inflamatia pielii afectate de acnee, in timp ce amelioreaza aspectul acneei.
Este recomandat atat pentru pielea grasa, cat si pentru pielea uscata, deoarece reface nivelul de hidratare al pielii. Este non-toxic, non-iritant si non-sensibilizant pentru piele.
- Adaugat in sampoane si lotiuni pentru prevenirea caderii parului
Beneficiile uleiului de lavanda nu se limiteaza doar la ameliorarea afectiunilor dermatologice asociate tenului gras, ci si de a preveni caderea parului. Conform unui studiu, utilizarea uleiului esential de lavanda in samponul sau balsamul de par, contribuie la mentinerea sanatatii scalpului si la stimularea cresterii firelor noi de par.
- Ameliorarea durerilor de cap
Inhalarea vaporilor ale uleiului esential de lavanda poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap pe fond nervos. Planta de lavanda contine compusi cu efecte neuroprotectoare, care promoveaza relaxarea psihica si reduce tensiunea psihica.
Ulei esential de Lavanda 100% bio, natural si pur
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender
- https://www.aromatics.com/products/lavender-essential-oil