REDESCOPERĂ PUTEREA NATURII CU ULEIURILE ESENȚIALE MARNYS
alergii la piscaturi de insecte

Reactii alergice la piscaturi de insecte: Cum actionati corect si cum calmati mancarimile cu ajutorul uleiurilor esentiale

In cele mai multe cazuri, intepaturile de insecte nu sunt periculoase pentru sanatatea si viata omului. Fie ca vorbim despre intepaturi de furnici, tantari, albine, viespi sau paianjeni, intepaturile acestora pot crea disconfort, mancarimi, usturimi si, in rare cazuri, pot sa provoace reactii alergie serioase.

Cele mai multe intepaturi de insecte provoaca o reactie alergica simpla care se manifesta prin inrosirea zonei sau mancarime accentuata.

Afla in cele ce urmeaza informatii importante despre reactiile alergice la picaturile de insecte, ce simptome provoaca, precum si metode naturale de tratament pentru a ameliora si trata disconfortul provocat.

simptomele intepaturilor de insecte

Cele mai multe piscaturi de insecte nu pun viata in pericol, insa provoaca anumite reactii purulente sau dureroase, de culoare rosie, care vor trece in cateva ore sau cel mult cateva zile. Piscaturile sau intepaturile pot fi provocate de specii diferite de insecte, cum ar fi tantarii, capusele, furnicile sau paianjeni. Afectarea pielii in urma piscaturilor variaza in functie de tipul de insecta, sensibilitatea pielii si tipul de venin pe care insectele le introduc in piele.

Majoritatea insectelor inteapa atunci cand se simt amenintate, fiind un mecanism de aparare.

In general, persoanele care au fost intepate sau muscate de catre insecte, resimt urmatoarele simptome:

  • Reactie normala, care provoaca senzatie de mancarime, usturime si roseata in jurul locului intepaturii
  • Reactie extinsa, care se manifesta prin inflamarea si extinderea rosetei in jurul zonei afectate, care nu dureaza maim ult de 48 de ore
  • Reactie severa sau sistemica, care apar in cazul intepaturilor de albina sau viespe, provocate de reactii ale sistemului imunitar.

Asadar, cele mai multe intepaturi de insecte provoaca o reactie alergica simpla, care de multe ori se manifesta prin inrosirea zonei si mancarimi la locul afectat. Insa, exista situatii cand anumite intepaturi de insecte pot provoca reactii alergice care pot pune viata in pericol, ca de exemplu socul anafilactic, care poate aparea in urma intepaturii de albina.

In momentul intepaturii, insecta transmite toxina din organismul sau in cel uman, iar primele simptome apar in cateva secunde la persoanele care au alergie la veninul de albina, reprezentand un real pericol pentru viata acestora. Persoanele alergice care au fost intepate de albina pot resimti respiratie greoaie, senzatie de apasare la nivelul pieptului, stare de lesin, ameteala, senzatie de greata sau varsaturi, puls crescut sau scazut, precum si umflarea fetei sau a buzei.

Aceste simptome necesita ingrijire medicala specializata de urgenta, deoarece, in lipsa interventiei, poate provoca decesul persoanei intepate.

Masuri de prim ajutor in caz de intepaturi de insecte

masuri de prim ajutor in caz de intepaturi de insecte la persoanele alergice

Fiecare persoana poate resimti simptome si manifestari diferite in functie de tipul de intepatura si insecta, insa, in cazurile in care persoana este alergica si sufera soc anafilactic, persoanele din jur trebuie sa ia cateva masuri de prim ajutor:

  • Sa apeleze la serviciile de urgenta
  • Sa verifice respiratia victimei si sa efectueaza masaj cardio-respirator pana la sosirea personalului medical specializat
  • Sa indeparteze accesoriile sau obiectele de pe corpul victimei care pot impiedica circulatia.

Tratamentul in cazul intepaturilor de insecte trebuie abordat cu calm, mai ales atunci cand nu este pusa in pericol sanatatea. In cazul intepaturii de albina, trebuie indepartat acul de la locul muscaturii pentru ca sacul cu venin sa nu se rupe sub piele. Apoi, zona afectata trebuie spalata cu apa si sapun hidratant, de doua-trei ori pe zi, pana la vindecare.

Pentru a calma durerile sau inflamatia zonei intepate, trebuie aplicate comprese cu apa rece sau gheata, precum si lotiuni sau sprayuri antialergice care calmeaza mancarimile si senzatia de durere.

Uleiuri esentiale care ajuta la calmarea mancarimilor si a inflamatiei provocate de piscaturile de insecte

uleiuri esentiale pentru calmarea mancarimilor provocate de intepaturi de insecte

Probabil ca ai auzit de efectele terapeutice ale uleiurilor esentiale, insa nu stii intotdeauna care sunt cele mai calitative pentru a fi utilizate? Sau de ce anume trebuie sa tii cont pentru a te bucura de toate beneficiile acestora? Iti raspundem noi!

Uleiurile esentiale sunt obtinute din plante, seminte, flori, scoarta, radacini si alte parti ale plantelor care sunt bogate in compusi chimici si substante volatile. Ele au fost utilizare de secole pentru diverse scopuri, inclusiv in aromaterapie, cosmetice, produse de ingrijire personala si medicina. Fiecare ulei esential are cimpozitia chimica specifica care ii confera proprietati si beneficii in functie de planta din care au fost obtinute.

Pentru ca un ulei esential sa fie pur si de inalta calitate, trebuie sa fie realizate din culture bio, atent controlate, iar mai apoi testate si certificate pentru calitatea lor.

Exista mai multe tipuri de uleiuri esentiale recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii si calmante care pot ajuta la reducerea mancarimilor si a inflamatiilor provocate de intepaturile de insecte.

Iata cateva dintre uleiurile esentiale care ar putea fi utile in acest sens:

  • Ulei esential de Lavanda

Lavanda este o planta frecvent utilizata pentru beneficiile sale calmante, antiseptice si antiinflamatoare. Masarea zonei intepate de insecte cu ulei de lavanda poate ajuta la calmarea mancarimii si la ameliorarea senzatiei de usturime.

  • Ulei esential de Arbore de ceai

Uleiul esential de arbore de ceai are proprietati antiseptice si antibacteriene, care previne aparitia infectiilor si amelioreaza inflamatia. Poate fi aplicat direct pe intepatura sau in combinatie cu un alt ulei purtator, precum cocos, migdale sau jojoba.

  • Ulei esential de Menta

Uleiul esential de menta are un efect racoritor asupra pielii si poate reduce senzatia de mancarime. Pentru a fi aplicat, uleiul esential de menta trebuie diluat intr-un ulei purtator inainte de aplicare, deoarece poate fi iritant in concentratii mari.

  • Ulei esential de Busuioc

Uleiul esential de Busuioc are proprietati antibacteriene si calmante, datorita linalolului prezent in compozitie. Acesta ajuta la calmarea inflamatiilor de la nivelul pielii intepate, elimina bacteriile si calmeaza senzatia de usturime. Se combina ideal cu uleiuri esentiale de citrice, ierboase, lemnoase sau uleiul esential de menta.

  • Ulei esential de Lemongrass

Efectele antimicrobiene ale uleiului esential de Lemongras pot ajuta la prevenirea raspandirii unor boli transmise de insecte, potrivit unor surse. De asemenea, acesta are proprietati antiinflamatorii care poate face muscaturile mai putin dureroase si senzatia de usturime suportabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIVRARE GRATUITĂ DE LA 250 LEI

GLS & EasyBox Sameday

GARANȚIA CALITĂȚII 45 DE ZILE

Rambursare in cel mult 14 zile

LIVRARE ÎN 25 DE ȚĂRI

Livram in toata Europa

Plati 100% Securizate

Plati prin Payu & la Livrare