Rutina zilnica, presiunile financiare si supraincarcarea cu informatii fac parte din societatea moderna actuala si genereaza presiune asupra starii psihice si emotionale. Ca raspuns la stimulii externi, creierul uman are capacitatea innascuta de a dezvolta mecanisme de aparare si emotii care genereaza adrenalina sau stari mentale de suferinta manifestate sub forma de anxietate, agitatie sau neliniste.
Persoanele care resimt constant sentimente de ingrijorare, teama sau incapacitatea de a face fata situatiilor din viata de zi cu zi, pot suferi de tulburari de anxietate care interfereaza de cele mai multe ori cu indeplinirea activitatilor cotidiene.
Iti prezentam in cele ce urmeaza care sunt cauzele anxietatii, cum se manifesta in plan fizic, psihic si emotional, dar si cum poti preveni si ameliora starile de agitatie printr-un stil de viata sanatos si remedii naturiste.
Care sunt cauzele care duc la aparitia anxietatii?
Anxietatea generalizata caracterizata prin grija excesiva, incapacitatea de concentrare, iritabilitate si oboseala este frecvent intalnita la femei si barbati deopotriva.
De cele mai multe ori, afecteaza calitatea vietii si ingreuneaza activitatile sociale sau profesionale.
Luand in calcul personalitatea fiecaruia, biochimia cerebrala sau predispozitia genetica, anxietatea poate fi cauzata de:
- Evenimente traumatizante din punct de vedere fizic sau emotional
- Conflicte personale sau la locul de munca
- Lipsa stimei de sine
- Eforturi intelectuale prelungite
- Lipsa de odihna si de relaxare
- Consumul excesiv de stimulente precum cafea sau energizante
- Dezechilibre hormonale.
Simptomele anxietatii
Omul modern a devenit din ce in ce mai vulnerabil in fata stresului, a vietii sedentare, a alimentatiei nesanatoase si a ritmului alert pe care il impune societatea. Toti acesti factori contribuie la afectarea sanatatii fizice, psihice si emotionale care creeaza sentimente de nesiguranta, agitatie si nervozitate.
O stare anxioasa difera de la o persoana la alta si poate avea manifestari variate.
Printre cele mai comune simptome fizice, psihice si emotionale care se manifesta la persoanele cu anxietate se numara:
- Transpiratii
- Hiperventilatie
- Palpitatii
- Tulburari de somn
- Stari de agitatie si neliniste mentala
- Tulburari de atentie si concentrare
- Oboseala accentuata
- Senzatie de lesin.
Cum facem fata starilor de anxietate si agitatie?
Exista o serie de metode simple, cu efect rapid, care te pot ajuta sa previi anxietatea si sa ameliorezi starile de agitatie atunci cand incep sa se manifeste in plan fizic, emotional sau psihic.
- Fii atent la respiratie
Rutina zilnica, programul fix si activitatile care necesita rezolvare rapida din cauza lipsei de timp vin cu repercursiuni asupra organismului si asupra respiratiei. Oamenii au tendinta sa respire superficial si necorespunzator avand drept consecinta cresterea anxietatii, inducerea starii de agitatie si neliniste din cauza lipsei de oxigen din creier si celule.
Atunci cand incep sa se manifeste simptomele anxietatii, foloseste tehnica de respiratie 4-7-8 care consta in 4 secunde de inspiratie, 7 secunde de mentinere a respiratiei si 8 secunde de expiratie.
Repeta ciclul de pana la 4 ori, in functie de nevoie.
- Evita expunerea prelungita la evenimente si informatii din mass-media
Buletinele de stiri cu informatii negative sau emisiunile TV cu un continut alert de informatii ridica nivelul de stres, accentueaza disconfortul fizic si maresc anxietatea. Dupa o zi agitata in trafic sau solicitanta din punct de vedere psihic in mediu de lucru, specialistii recomanda cititul, o baie calda si relaxanta, miscare fizica usoara, plimbari in natura sau activitati in aer liber in defavoarea sedentarismului si a consumului de informatii din mass-media.
- Fa miscare fizica in mod regulat
Activitatea fizica reduce simptomele cauzate de anxietate si creste nivelul de dopamina si serotonina – hormoni important pentru starea noastra de bine. Totodata, creste nivelul de oxigen din creier.
Include in rutina ta zilnica mersul pe jos, joggingul usor, drumetiile in natura, mersul cu bicicleta sau stretchingul si vei observa imbunatatiri asupra starii psihice si emotionale.
Daca te confrunti cu stari de anxietate, agitatie si neliniste pe termen lung si te simti incapabil sa le gestionezi, programeaza-ti un consult la medicul psihiatru sau un psihoterapeut pentru a te putea ajuta intr-un cadru specializat si a-ti oferi solutiile de tratament potrivite nevoilor tale.
Remedii naturale pentru prevenirea si ameliorarea starilor de anxietate
Primul pas pentru prevenirea si tratarea anxietatii incepe cu un stil de viata sanatos din punct de vedere psihic, fizic si emotional.
Pe langa tratamentul terapeutic sau medicamentos, in functie de caz, exista o serie de remedii naturale care pot imbunatati considerabil starea de bine a organismului in timp ce amelioreaza agitatia si starile de neliniste precum:
- Aromaterapia
Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale este o metoda de relaxare utilizata ca o forma de medicina alternativa. Poate fi realizata cu usurinta acasa fiind unul dintre cele mai la indemana metode de tratament naturist impotriva anxietatii.
Cele mai eficiente uleiuri esentiale folosite in aromaterapie pentru reducerea stresului si a starilor de neliniste sunt:
- Uleiul esential de Lavanda
Este recunoscut pentru proprietatile sale calmante, sedative si antidepresive cu actiune benefica asupra sistemului nervos. Ajuta la instalarea unui somn odihnitor, calmeaza starile de agitatie si induce o stare de echilibru si relaxare.
2. Ulei esential de Bergamota
Este un ulei revigorant, calmant si sedativ care reduce stresul, combate starile depresive, anxietatea si insomniile. Are o aroma proaspata, primavaratica, care ofera optimism si buna-dispozitie.
3. Ulei esential de Ylang-Ylang
Uleiul de Ylang-Ylang este folosit din cele mai vechi timpuri datorita aromei sale exotice, relaxante, cu note dulci avand efect sedativ si relaxant asupra sistemului nervos. Reduce tensiunea nervoasa, regleaza tensiunea arteriala si este util in caz de epuizare psihica sau oboseala accentuata.
-
74.25 leiPrețul inițial a fost: 74.25 lei.48.26 leiPrețul curent este: 48.26 lei. TVA inclusEconomisești 25.99 lei
Adaugă în coș
4. Ulei esential de Portocala
Are proprietati energizante, tonice si stimulante care atenueaza anxietatea si combate starile de agitatie. Aroma citrica improspateaza placut aerul din locuinte in timp ce actioneaza asupra sistemului nervos reducand considerabil depresia.
- Miscare fizica regulata
Miscarea fizica regulata poate ameliora simptomele stresului si anxietatii fiind recomandata tuturor persoanelor pentru mentinerea sanatatii, dar si pentru combaterea starilor de agitatie.
Include in rutina ta zilnica mersul pe jos, alergarea usoara, intinderea muschilor, yoga sau gradinaritul.
- Adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata
Una dintre regulile de baza pentru a avea un organism puternic si un psihic stabil este o alimentatie sanatoasa. Alimentele pe care le consumi influenteaza in mod direct felul in care gandesti, te simti sau muncesti si iti ofera resurse nutritive pentru intreaga zi.
Pentru a-i asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru starea generala de sanatate, inclusiv cea psihica, consuma zilnica fructe si legume, cereale integrale, carne slaba precum peste sau pui, cereale integrale si seminte.
- https://medlineplus.gov/anxiety.html
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/generalised-anxiety-disorder/overview/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323454#symptoms