Uleiurile esentiale sunt substante aromatice sub forma lichida si culoare variabila in functie de planta din care au fost extrase. Fiecare ulei esential are caracteristici diferite si o aroma unica.
Din punct de vedere chimic, sunt alcatuite din substante complexe care apartin in mare parte grupului de terpene si compusi aromatici derivati din fenilpropan (cinamic aldehida, eugenol, anteol, aldehida anisica si safrol). Compusii terpenici sunt formati din unitati isoprene (5 atomi de carbon), monoterpene (10 atomi de carbon) si sesquiterpene (15 atomi de carbon). Ele pot fi aciclice, monociclice, biciclice, oxigenate sau neoxigenate.
Majoritatea uleiurilor esentiale au structura polimoleculare, contin de la 3 pana la 4 molecule principale si sute de molecule minoritare. Uleiurile esentiale sunt separate de compozitia principala din care au fost extrase precum scoarta (Camfor, Bergamota), frunze (Busuioc, Arbore de ceai, Maghiran), flori (Lavanda, Lavandin, Ylang Ylang) sau seminte (Anason stelat, Fenicul, Piper).
Planta din care este extras uleiul esential contine uleiuri volatile aromate care activeaza receptorii olfactivi din creier si ofera senzatii, emotii sau trairi in functie de aroma si asocierea pe care simturile noastre o creeaza cu acel miros.
Uleiurile esentiale au proprietati benefice nenumarate care actioneaza asupra corpului aducand, stare de calm si armonie.
Ce este aromaterapia?
Cand discutam despre uleiurile esentiale, aromaterapia este mereu amintita. Aceasta este stiinta care studiaza efectele terapeutice ale uleiurilor esentiale. Este parte a fitoterapiei, o stiinta care se bazeaza pe studiile curative ale proprietatii plantelor.
In zilele noastre, aromaterapia este impartita in doua tipuri:
- Aromaterapie stiintifica
Este folosita pentru actiunile dovedite asupra organismului atat intern cat si extern.
- Aromaterapie holistica
Aceasta actioneaza asupra corpului din punct de vedere fizic, psihic si spiritual si se foloseste atat pentru uz intern cat si extern.