REDESCOPERĂ PUTEREA NATURII CU ULEIURILE ESENȚIALE MARNYS
Istoria uleiurilor esentiale

Istoria uleiurilor esentiale

Utilizarea plantelor pentru aroma lor este recunoscuta de peste 6000 de ani atunci cand oamenii au asociat pentru prima data arderea plantelor cu mirosurile placute emanate.

Parfumul acestora si utilizarea uleiurilor esentiale a fost descoperita inca din perioada neolitica si in unele civilizatii stravechi precum Mesopotamia si Babilon. In Egiptul Antic, legenda spune ca Cleopatra a inmuiat panzele navei ei cu ulei de iasomie pentru a-l seduce pe Marcus Antonius. 

Sportivii din poporul grec isi ungeau corpul cu uleiuri esentiale inainte de inceperea activitatilor. 

Alchimistii stravechi sustineau ca, uleiul esential contine spiritul plantei cu multiple proprietati si beneficii asupra organismului.

Cu toate acestea utilizarea uleiurilor esentiale, capata o importanta in momentul in care a inceput dezvoltarea distilarii. Populatia araba a reinventat alambicul – care era inventia egiptenilor pentru extragerea uleiurilor esentiale.

Inceputul utilizarii uleiurilor esentiale in scop terapeutic cunoscut sub denumirea de “aromaterapie” are loc in Europa. René Maurice Gattefossé, un cunoscut parfumier din secolul XX, a descoperit intamplator proprietatile relaxante si sedative ale lavandei in urma unei explozii din propriul laborator. Instinctiv, si-a introdus mana arsa in uleiul de lavanda si astfel a simtit aproape instant cum durerile sunt ameliorate. 

Indiferent de zona de provenienta, plantele din toate colturile lumii sunt in prezent folosite in aromaterapie. In India regasim Camforul, Cuisoarele, Ghimbirul si Lemongrassul folosite in principal ca stimulant, tonifiant. Ylang Ylang provine din Insulele Comore si se foloseste ca balsam pentru hidratarea pielii si pentru stimularea functiilor sexuale avand proprietati afrodiziace. 

Busuiocul are actiune impotriva pielii congestionate si provine de pe aceasi insula, in timp ce Salvia, Fenicului si Lavanda cresc pe campurile Spaniei.

Notele aromatice ale uleiurilor esentiale

Fiecare ulei esential are o aroma unica si se clasifica in functie de note astfel:

  • Nota de varf

Cunoscuta si sub denumirea de “nota initiala”, se numeste astfel deoarece este aroma care se simte pentru prima data atunci cand mirosim un parfum. Sunt uleiuri volatile cu o aroma puternica care persista mai putin timp si ofera o senzatie de prospetime atunci cand este aplicata pe piele. Se recomanda notele proaspete. Exemple: citrice.

  • Nota de mijloc

In comparatie cu nota de varf, cea de mijloc este mai persistenta si determina personalitatea sau caracterul parfumului. Reprezinta 50% din amestec si se simte, in general, dupa cateva minute de la aplicare si poate dura pana la cateva ore. Exemple: floral sau fructe.

  • Nota de baza

Se evapora incet si progresiv, avand o aroma de lunga durata. Stabilizeaza notele de varf si de mijloc si pot fi orientale, lemnoase, de vanilie, mosc sau chihlimbar. Persista cateva ore sau chiar o zi intreaga in functie de PH-ul pielii.

Modul de obtinere al uleiurilor esentiale

In functie de partea folosita a plantei pentru extragerea substantelor din compozitie, exista mai multe modalitati prin care compusii aromatici sunt extrasi din plante. Uleiul esential poate fi obtinut prin distilare cu abur sau prin presare la rece.

  • Distilare cu aburi

Aceasta tehnica este una dintre cele mai utilizate metode de obtinere a uleiurilor esentiale si se realizeaza din partile aeriene ale plantelor. In timpul procesului de extragere, aburul fierbinte trece prin partea vegetala a plantei eliberand astfel compusii aromatici din celulele plantei. Acestia sunt captati intr-un condensator si ulterior separati de restul compusilor printr-un proces de racire. Moleculele de ulei esentiale care plutesc la suprafata sunt colectate si poarta numele de hidrolati. 

  • Presare la rece

Tehnica prin presare la rece nu necesita folosirea unei surse de caldura. Procesul permite pastrarea integrala a tuturor proprietatilor active din planta. Se foloseste pentru extragerea uleiurilor esentiale cojile de citrice (Bergamota, Lamaie, Portocala, Mandarina, Grapefruit) si Ghimbir.

Pentru extragerea uleiurilor esentiale din coaja sunt folosite presele hidraulice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIVRARE GRATUITĂ DE LA 199 LEI

GLS & EasyBox Sameday

GARANȚIA CALITĂȚII 45 DE ZILE

Rambursare in cel mult 14 zile

LIVRARE ÎN 25 DE ȚĂRI

Livram in toata Europa

Plati 100% Securizate

Plati prin Payu & la Livrare