Alimentatia scazuta in fibre, sedentarismul, unele medicamente sau boli pot provoca tulburari de functionare la nivelul colonului si a tranzitului intestinal.
Constipatia este o afectiune des intalnita la orice categorie de varsta, atat femei cat si barbati deopotriva.
Alimentele pe care le consumam influenteaza in mod direct activitatea sistemului digestiv.
Consumul redus de fibre sau de lichide si lipsa miscarii fizice incetinesc tranzitul intestinal, eliminarea materiilor fecale devine dificila si astfel apare constipatia.
Constipatia poate aparea frecvent si nu constituie o problema medicala grava, insa atunci cand eliminarea continutului intestinal este mai mica de 3 scaune pe saptamana, poate fi vorba de constipatie cronica cu disconfort sau dureri abdominale.
Tratamentul depinde, in mare parte, de cauza existenta si de alimentatia pacientului.
Cauzele constipatiei
Constipatia apare, de regula, atunci cand deseurile alimentare din interiorul tractului digestiv nu pot fi eliminate prin rect.
Constipatia cronica care avea cauze diverse printre care:
- Dieta saraca in fibre alimentare
- Lipsa consumului de lichide
- Stil de viata sedentary
- Ignorarea senzatiei de a merge la baie
- Reactii adverse ale medicamentelor.
In cazuri mai grave, blocajele la nivelul colonului pot fi cauzate de cancer de colon, cancer rectal, fisura anala sau obstructie intestinala.
Printre factorii de risc care pot creste riscul constipatiei cronice se numara:
- Varsta
- Sarcina
- Unele afectiuni mentale precum depresia, anorexia sau bulimia
- Stres sau anxietate.
Simptomele constipatiei
In general, constipatia nu prezinta o problema medicala grava, insa poate avea anumite simptome care provoaca disconfort si pot influenta negativ calitatea vietii.
Cele mai comune simptome ale pacientului cu constipatie include:
- Durere si disconfort abdominal
- Senzatie de balonare
- Frecventa rara a scaunelor, de sub 3 scaune pe saptamana
- Gaze intestinale
- Lipsa poftei de mancare
- Senzatie de evacuare incompleta a materiilor fecale
- Materii fecale tari.
Metode pentru prevenirea constipatiei
In general, constipatia este cauzata de o alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii fizice si consumul redus de lichide. Sistemul digestiv este un set de organe complex care are rolul de a procesa si absorbi alimentele, dupa care asigura eliminarea toxinelor prin rect.
Printre cele mai eficiente metode de prevenire a constipatiei se numara:
- Alimentatia diversificata bogata in fibre
Aportul de fibre din alimentatie poate fi procurat din:
- Fructe: citrice, mere, pepene, curmale, struguri, para, ananas, prune uscate, capsuni, cirese, stafide, piersici
- Legume in stare cruda: castravete, salata verde, rosii, spanac, ceapa, dovlecel
- Legume gatite: fasole, linte, broccoli, morcovi, conopida, mazare, cartof, cartof dulce, zucchini
- Fainoase: tarate de ovaz, tarate de grau, fulgi de ovaz, orez brun
- Seminte si nuci: migdale, arahide, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui.
Durata medie de digestie a mesei consumate este intre 3 si 5 ore si se realizeaza cu ajutorul acidului gastric din stomac.
Fibrele alimentare sunt substante care ajuta la digestia alimentelor, favorizeaza tranzitul intestinal si astfel favorizeaza eliminarea scaunului. Acestea se gasesc in mare parte in alimente de origine vegetala. Atunci cand consumul de fibre este redus, poate aparea senzatie de balonare, disconfort abdominal si intepaturi scurte in colon.
- Consumul a minim 2 litri de lichide/ zi
O cantitate mare de lichide ajuta la eliminarea toxinelor si are rolul de a accelera eliminarea materiilor fecale. Apa poate fi procurata si din ceaiuri neindulcite, supe, ciorbe sau sucuri naturale de fructe.
Daca nu esti obisnuit sa consumi apa pe parcursul zilei, pune-ti alarma pe telefon care sa iti reaminteasca periodic ca trebuie sa bei apa. Un alt truc care te ajuta sa cresti consumul de apa este sa iti aromatizezi apa si sa iti adaugi cateva fructe preferate in sticla pentru a fi mai atractiva de consumat.
In plus, vei observa ca un consum adecvat de apa nu doar iti imbunatateste digestia si previne constipatia, dar, totodata, vei vedea schimbari vizibile asupra pielii si a organismului: tenul devine mai hidratat si luminos iar corpul va avea mai multa energie.
- Fa miscare fizica in mod regulat
Miscarea fizica regulata care consta in exercitii fizice, practicarea unui sport sau mersul pe jos stimuleaza activitatea muschilor de la nivelul intestinelor. Aproximativ 30 de minute pe zi de miscare sunt suficiente pentru a-ti imbunatati activitatea musculara.
Plimbarile in aer liber, joggingul sau yoga sunt metode usoare si eficiente care iti ajuta corpul sa elimine toxinele si sa iti mentina tonusul muscular.
Remedii naturale pentru o digestie sanatoasa
Daca pana acum am vorbit despre importanta alimentatiei pentru prevenirea constipatiei si sustinerea unei digestii sanatoase, iti prezentam in continuare remedii naturale eficiente din natura care sustin procesul de digestie.
Uleiurile esentiale sunt substante concentrate extrase din plante bogate in compusi activi care au actiune directa asupra functiilor organismului si implicit asupra digestiei.
Preparatele de aromaterapie, cum sunt uleiurile esentiale, sunt sugestii de terapii alternative care ajuta la prevenirea si tratarea unor afectiuni numeroase.
Printre cele mai eficiente uleiuri esentiale care previn si combat constipatia se afla:
- Ulei esential de Ghimbir
Are actiune digestiva si reduce crampele stomacale fiind util in caz de constipatie sau flatulenta. Determina miscarile intestinale si favorizeaza digestia alimentelor.
Totodata, are efect detoxifiant care sustine eliminarea toxinelor din organism si ajuta la scaderea in greutate.
- Ulei esential de Busuioc
Are multiple beneficii asupra sistemului digestiv si actiune carminativa si antispatica. Reduce flatulenta si senzatia de balonare, stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea disconfortului abdominal.
In plus, previne dezvoltarea bacteriilor din interiorului tractului intestinal datorita efectului sau antispastic.
- Ulei esential de Menta
Este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Compusii activi din compozitia uleiului esential de Menta au efect tonic digestiv, trateaza greata, reduce balonarea si indigestia.
Este recomandat in caz de digestie lenta, constipatie sau toxiinfectie alimentara.
- Ulei esential de Mandarina
Utilizat din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale depurative, digestive si tonifiante care mentin sanatatea sistemului digestiv. Are efect usor laxativ, sustine detoxifierea organismului si favorizeaza eliminarea gazelor.
-
54.75 leiPrețul inițial a fost: 54.75 lei.35.59 leiPrețul curent este: 35.59 lei. TVA inclusEconomisești 19.16 lei
Adaugă în coș
- Ulei esential de Fenicul
Are o aroma caracteristica, aromata, care are numeroase intrebuintari inca din vremuri istorice. Este folosit pentru reducerea balonari sau a colicilor abdominali, favorizeaza scaderea in greutate si ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Are actiune antiparazitara, antibacteriana, antispastica si depurativa.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/diagnosis-treatment/drc-20354259