REDESCOPERĂ PUTEREA NATURII CU ULEIURILE ESENȚIALE MARNYS
matreata

Cum poti combate matreata cu ajutorul uleiurilor esentiale

Matreata este o afectiune comuna, intalnita frecvent atat in randul adolescentilor, cat si la adulti. Aparitia matretii poate fi semnul unei inflamatii bacteriene a scalpului, care grabesc procesul de reinnoire celulara. Celulele moarte se acumuleaza si devin astfel inestetice.

Conform statisticilor, matreata afecteaza peste 50% din populatia adulta, in special persoanele de sex masculin. Chiar daca nu este o boala contagioasa sau severa, matreata poate fi inestetica si poate scadea sima de sine, din cauza ca este vizibila la nivelul parului sau umerilor.

Afla in continuare ce este matreata, de cate tipuri este si care sunt cauzele. De asemenea, vom vorbi pe larg despre cum poti combate matreata cu ajutorul uleiurilor esentiale si cum iti poti mentine astfel parul curat si sanatos.

ce este matreata

Din punct de vedere dermatologic, matreata este o forma de dermatita seboreica, care poate aparea pe fondul unei ciuperci, in urma folosirii unor produse cosmetice nepotrivite, stresul prelungit sau administrarea anumitor tipuri de medicamente.

Matreata determina descuamarea pielii de la nivelul capului (scalp) si se manifesta cu scuame, cauzand deseori mancarimi sau prurit. Scalpul persoanelor care au secretie exagerata de sebum sau tenul gras, poate fi mai sensibil si se poate inflama mai usor, deoarece este predispus la infectii.

Exista doua tipuri de matreata, in functie de cauze si caracteristici:

  1. Matreata uscata

Matreata uscata este o acumulare de epiderma de culoare alba la nivelul scalpului, fiind insotita de mancarime, senzatie de piele care strange si nevoia de hidratare. De regula, acest tip de matreata apare mai frecvent in lunile de iarna, atunci cand temperaturile sunt scazute, sau in cazul folosirii unor produse cosmetice agresive pentru scalp.

  1. Matreata grasa

Matreata grasa apare la persoanele care au tenul gras si par cu tendinta de ingrasare.Scalpul gras produce uleiuri in exces, mai ales in timpul sarcinii, pubertatii sau in perioadele stresante. Cand sebumul in exces de la nivelul scalpului intra in contact cu ciuperca Malassezia, se formeaza matreata.

Matreata grasa are o nuanta galbena, de regula ramane lipita de scalp, la baza firelor de par si cauzeaza mancarimi, precum si ingrasarea parului.

Potrivit statisticilor, numarul celor care ajung sa aiba matreata este in continua crestere. Acest lucru se intampla deoarece scalpul este din ce in ce mai expus la agenti de stres, cum ar fi poluarea din atmosfera, caldura, transpiratia din timpul verii sau sistemele de incalzire din locuinta. De asemenea, ingredientele tot mai dure din sampoane si balsamuri de par, pot deteriora proteinele scalpului, favorizand aparitia matretii.

Cauzele care determina aparitia matretii

Matreata este o tulburare dermatologica care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Exista mai multe cauze ale matretii, in continuare iti vom enumera pe cele mai frecvente:

  • Folosirea unor produse cosmetice agresive pentru par – fixativ, spuma de par sau sampoane care contin sulfat de sodiu si amoniu
  • Transpiratia, caldura si purtarea caciulilor sau a palariilor
  • Poluarea – din mediul urban, praful si fumul de tigara
  • Dezechilibre hormonale
  • Alimentatia nesanatoasa bogata in sare, zahar si grasimi
  • Deficit de vitamine si minerale – zinc, vitamina B3, vitamina B2 si vitamina B6
  • Igiena deficitara a scalpului.

Matreata debuteaza frecvent in adolescenta si la adultul tanar, continuand pana la varsta mijlocie, cele mai multe cazuri fiind intre 30 si 40 de ani. Asta nu inseamna ca adultii in varsta nu fac matreata, insa cazurile sunt mai rare dupa varsta de 50 de ani.

Combate matreata cu ajutorul uleiurilor esentiale

Chiar daca nu exista un tratament care sa vindece definitive matreata, se pot incerca o serie de remedii naturiste aflate la indemana, chiar la tine acasa.

Matreata usoara poate fi tratata cu un sampon delicat folosit zilnic pentru reducerea acumularii de sebum si a celulelor moarte ale scalpului, precum si cu ajutorul uleiurilor cu actiune antiinflamatoare si astringenta care reduc secretia excesiva de sebum si curata in profunzime scalpul.

Pentru a te bucura de beneficiile uleiurilor esentiale pentru scalp si par, se dilueaza 3-4 picaturi de ulei esential la o lingura de ulei purtator, cum ar fi ulei de cocos sau de migdale dulci, inainte de aplicarea pe scalp, pentru a preveni iritatiile. Se lasa sa actioneze 1-2 ore sau, daca este posibil, peste noapte, cu parul infasurat intr-un prosop. Apoi, parul se spala normal, cu sampon.

Iata 5 uleiuri esentiale care pot ajuta la reducerea matretii si la ameliorarea secretiei de sebum de la nivelul scalpului:

  1. Ulei esential de arbore de ceai (Tea Tree)

Uleiul esential de arbore de ceai este cunoscut pentru beneficiile sale antibacteriene, antiinflamatorii si antifungice care pot ameliora afectiunile de la nivelul pielii precum acnee, dermatita, matreata grasa sau psoriazis, cauzate, de regula, de excesul de sebum.

2. Ulei esential de rozmarin

Uleiul esential de rozmarin are actiune antibacteriana, ceea ce inseamna ca poate ajuta la eliminarea microorganismelor care pot contribui la aparitia matretii, cum ar fi fungi si bacterii.

Masajul scalpului cu ulei de rozmarin poate stimula circulatia sangelui, contribuind astfel la imbunatatirea aportului de nutrienti la nivelul foliculilor de par, contribuind astfel la mentinerea sanatatii scalpului si la cresterea parului.

3. Ulei esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda are proprietati puternice antimicrobiene si antifungice, ceea ce inseamna ca poate contribui la ameliorarea matretii si la inflamatia scalpului. Totodata, poate ajuta la echilibrarea secretiei de sebum de la nivelul scalpului si previne acumularea excesiva de celule moarte.

4. Ulei esential de menta

Uleiul esential de menta contine mentol, un compus bioactiv cu efect de racire si de revigorare asupra scalpului, contribuind astfel la mentinerea sanatatii scalpului.

5. Ulei esential de lamaie

Uleiul esential de lamaie contine acid citric, un compus organic care ajuta la exfolierea pielii moarte si a celulelor de matreata de pe scalp. De asemenea, regleaza secretia de sebum si tonifiaza scalpul, oferind o senzatie de prospetime si revitalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIVRARE GRATUITĂ DE LA 250 LEI

GLS & EasyBox Sameday

GARANȚIA CALITĂȚII 45 DE ZILE

Rambursare in cel mult 14 zile

LIVRARE ÎN 25 DE ȚĂRI

Livram in toata Europa

Plati 100% Securizate

Plati prin Payu & la Livrare