REDESCOPERĂ PUTEREA NATURII CU ULEIURILE ESENȚIALE MARNYS
ulei esential de tamaie

Tamaia: Beneficii pentru sanatate si top 5 utilizari ale uleiului esential de Tamaie

Uleiul esential de Tamaie este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esentiale in aromaterapie si nu numai, avand o varietate de utilizari si beneficii notabile. Uleiul esential de tamaie a fost pretuit inca din vremuri biblice antice, folosit in ceremonii religioase si culturale, precum si in medicina traditionala chineza si ayurvedica, gratie proprietatilor sale calmante, antiinflamatorii si anticancerigene.

Cunoscut ca “uleiul biblic”, aroma complexa a uleiului esential de Tamaie ajuta la dobandirea linistii interioare, in timp ce substantele active din compozitie ajuta la combaterea bolilor cauzate de stres sau ameliorarea afectiunilor respiratorii. De asemenea, poate fi folosit si extern, adaugat in creme, avand rezultate remarcabile in cazul tenului maur si imbatranit.

Beneficiile uleiului esential de tamaie nu se opresc aici, asadar, afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre modul de obtinere, beneficiile, proprietatile, dar si cele mai frecvente utilizari ale uleiului esential de tamaie pentru sanatate si frumusete.

Ce este uleiul esential de tamaie si cum se obtine?

obtinere ulei de tamaie

Uleiul esential de Tamaie este obtinut prin distilarea cu abur a rasinii arborelui Boswellia care creste in Somalia, Etiopia si sudul Peninsulei Arabe. Rasina acestui arbore, numita si tamaie, se obtine prin incizia unei taieturi pe verticala a trunchiului, din care iese o rasina ce se solidifica in contact cu aerul.

Tamaia este recunoscuta ca fiind o planta sacra, facand parte din practicile ortodoxe stravechi. Principalii constituienti chimici ai tamaiei sunt terpenoidele si uleiurile esentiale. Principalele efecte farmacologice sunt antiinflamatorii, anticancerigene si anti-imbatranire, avand o serie de beneficii pentru sanatate si frumusete.

Asa cum am mentionat anterior, uleiul esential de tamaie este obtinut din rasina copacului de tamaie Boswellia. Obtinerea uleiului de tamaie are loc prin procesul de distilare cu abur a rasinii extrase din arborele de tamaie.

Pentru a fi pastrate intacte toate proprietatile rasinei, obtinerea uleiului esential necesita cativa pasi importanti, si anume:

  • Rasina este recoltata de pe trunchiul copacului si se colecteaza in recipiente speciale plasate sub incizie
  • Dupa ce a fost colectata, rasina este lasata sa se usuce si sa se consolideze, proces care poate dura 2-3 saptamani
  • Rasina uscata este apoi supusa distilarii cu abur
  • Aburul ajuta la evaporarea compusilor volatili din rasina, care sunt mai apoi condensati si colectati sub forma de lichid
  • Uleiul esential de tamaie lichid este mai apoi filtrat pentru a-i fi indepartate orice impuritati ramase si este stocat in sticle cu nuanta inchisa pentru a proteja impotriva luminii si a oxidarii.

Uleiul esential de tamaie – caracteristici si proprietati

Din punct de vedere terapeutic, uleiul esential de tamaie contine substante active benefice pentru sanatatea fizica, psihica si emotionala. Tamaia a fost utilizata din Antichitate de catre egipteni, greci si romani, cunoscut drep “regele uleiurilor esentiale”.

Acest ulei puternic este apreciat pentru capacitatea sa de a infrumuseta si de a intineri pielea, este calmant pentru sistemul nervos, limpezeste mintea si, totodata, provoaca o respiratie mai profunda, fiind excelent pentru meditatie. Ca aspect, are o nuanta galben pal spre galben, avand o consistenta fluida si subtire. Aroma sa este rasinoasa, balsamica, cu note de pin si fructat citric.

Poate fi diluat in uleiuri de baza, cum ar fi uleiul de migdale dulci, ulei de macadamia, ulei de macese sau ulei de argan, pastrandu-si proprietatile pentru mai mult timp. Se pastreaza in recipiente bine inchise, ferit de lumina si caldura.

Uleiul esential de Tamaie are numeroase proprietati vindecatoare, printre care:

  • Reduce anxietatea
  • Imbunatateste starea mentala si emotionala
  • Improspateaza aerul din locuinte si purifica spatiile
  • Util in caz de astenie si oboseala
  • Efecte antiinflamatorii puternice si potential anticancerigen
  • Combate infectiile respiratorii superioare
  • Regenerator si reparator cutanat
  • Poate intari sistemul natural imunitar
  • Pregateste pentru ritualurile spirituale.

Top 5 utilizari ale uleiului esential de Tamaie

utilizari ulei de tamaie

Uleiul esential de Tamaie are o varietate de utilizari si intrebuintari. Poate fi folosit:

  • ca ingredient in produse cosmetice, creme, seruri sau amestecuri de uleiuri, avand actiune anti-imbatranire asupra pielii
  • in difuzorul de aromaterapie pentru parfumul si aroma pe care o emana
  • ca ingredient pentru prepararea de sapunuri si articole de toaleta
  • se dilueaza cu un ulei vegetal si se aplica pe piele prin masaj
  • in aplicatii pentru ambianta spirituala.

Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, acest ulei esential are proprietati calmante, antiinflamatorii si anti-imbatranire, fiind recomandat in cazul insomniilor, afectiunilor dermatologice sau digestive. Aceste functii ii confera uleiului principalele beneficii si, prin urmare, este bine sa stim cum sa il folosim la nevoie.

  1. Amelioreaza durerea si reduce inflamatia

Uleiul esential de Tamaie este bogat in compusi bioactivi care inhiba productia de molecule inflamatorii, ajutand astfel la reducerea inflamatiilor articulatiilor, a sistemului respirator si a organelor interne.

Pentru uz intern, se dilueaza 1-2 picaturi in 250 gr de lichide sau mancaruri precum suc, ceaiuri medicinale sau salate, de maxim o data pe zi.

  1. Are proprietati anti-aging si hidratante asupra pielii

Tamaia este un antioxidant puternic, ceea ce ii confera proprietati anti-imbatranire benefice pentru tenul matur si ridat. Totodata, impiedica uscarea pielii si mentine un nivel optim de hidratare al epidermei.

Poate fi aplicat local, pe zonele cu probleme, diluat cu un alt ulei purtator, cum ar fi uleiul de masline, de cocos sau jojoba.

  1. Reduce stresul si anxietatea

Folosit in aromaterapie, uleiul esential de tamaie reduce tensiunea arteriala si ritmul cardiac, oferind un efect calmant, relaxant si linistitor. Spre deosebire de unele medicamente prescrise pentru starile de anxietate, uleiul esential de tamaie nu are efecte secundare negative.

  1. Poate imbunatati functia intestinala

Datorita substantelor active din compozitie, uleiul esential de tamaie poate ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale, a digestiei si la ameliorarea tulburarilor digestive, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn.

Adauga 1-2 picaturi in suc, ceai sau apa pentru a te bucura de uimitoarele sale beneficii, maxim o data pe zi.

  1. Mentine sanatatea orala

Tamaia are proprietati antibacteriene, astringent si antiinflamatorii care ajuta la mentinerea unei sanatati orale bune, in timp ce reduce inflamatiile gingivale si durerile de dinti.

Adauga 2-4 picaturi de ulei esential de tamaie in 200 ml de apa si clateste timp de 30 de secunde cavitatea bucala, dimineata si seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIVRARE GRATUITĂ DE LA 199 LEI

GLS & EasyBox Sameday

GARANȚIA CALITĂȚII 45 DE ZILE

Rambursare in cel mult 14 zile

LIVRARE ÎN 25 DE ȚĂRI

Livram in toata Europa

Plati 100% Securizate

Plati prin Payu & la Livrare