Parazitii sau viermii intestinali pot aparea atat la copii, cat si la adulti, fiind una dintre principalele cauze pentru aparitia infectiilor intestinale.
Gandul ca tu sau copilul tau puteti avea un parazit in organism este neplacut, insa e bine de stiut ca acestia pot fi eliminati iar infectiile pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor sau a remediilor naturale eficiente.
Cei mai raspanditi paraziti sunt Giardia intestinalis si Ascaris lumbricoides care pot fi raspanditi prin intermediul fecalelor, apei contaminate, alimentelor gatite incomplet sau prin fructe si legume nespalate.
Iti prezentam in cele ce urmeaza principalele tipuri de paraziti intestinali, care sunt cauzele aparitiei si cum se manifesta, dar si metode naturale de tratament pentru eliminarea acestora din organism.
Parazitoze intestinale – tipuri de paraziti
Parazitozele intestinale sunt cauzate, de regula, de aparitia organismelor unicelulare, viermi si larve in interiorul intestinelor care ajung in corpul uman prin materiale infectate sau alimente care nu sunt spalate sau gatite corespunzator.
Cei mai raspanditi paraziti intestinali sunt Giardia intestinalis si Ascaris lumbricoides.
Infectia cu Giardia
Infectia cu Giardia este o boala intestinala parazitara provocata de un parazit microscopic prezent in intreaga lume. Poate fi transmisa prin mancare sau in urma contactului cu o persoana deja infectata. In prima faza, boala poate sa nu prezinte niciun simptom. Infectia cu Giardia poate trece in cateva saptamani, insa poate cauza anumite dereglari intestinale care pot persista si dupa eliminarea parazitilor.
Cauzele infectarii cu parazitul Giardia
Parazitii Giardia traiesc si se dezvolta in intestinele animalelor si ale oamenilor. Infectia se produce dupa ingerarea oualelor prin intermediul apei contaminate, a mancarurilor contaminate sau in urma contactului cu o persoana infectata.
Printre cei mai predispusi la infectarea cu Giardia se afla:
- copii care merg la gradinita sau nu au parte de o igiena adecvata
- persoanele care nu au acces la apa potabila din zonele rurale
- persoanele care practica sex anal.
Simptome
Dupa infectarea cu parazitul Giardia, majoritatea persoanelor nu prezinta simptome in primele 2 saptamani, insa pot raspandi infectia in tot acest interval prin intermediul fecalelor.
Dupa 2-3 saptamani de la expunere, persoanele care se imbolnavesc pot avea urmatoarele simptome:
- Diaree apoasa
- Oboseala
- Crampe abdominale si balonare
- Pierdere in greutate
- Greata sau varsaturi.
Cum poti preveni infectarea cu parazitul Giardia
Chiar daca nu exista o metoda de preventie general valabila, sunt totusi cateva obiceiuri zilnice pe care le poti adopta pentru a reduce posibilitatea de infectare sau de a raspandi infectia si altor persoane:
- Spala-te des pe maini – este una dintre cele mai simple metode de a evita raspandirea multor tipuri de infectii printre care si cea c parazitul Giardia
- Bea apa doar din surse potabile
- Foloseste apa imbuteliata – in special in zonele unde nu exista sursa de apa potabila pentru baut sau spalat pe dinti
- Evita inghitirea apei din piscine, lacuri sau rauri.
Infectia cu limbrici (Ascaridioza)
Ascaridioza este produsa de parazitul Ascaris lumbricoides sau binecunoscutul limbric, fiind unul dintre cei mai frecventi paraziti din intreaga lume. Este o boala parazitara care poate aparea atat la om cat si la animale prin ingestia oualelor viermilor de Ascaris lumbricoides din apa sau alimente infestate. Viermii de limbric pot ajunge pana la 30 cm lungime si pot supravietui in intestinal subtire pana la 2 ani.
Cauzele infectarii cu Ascaris lumbricoides
Prin comparatie cu parazitul Giardia, care se poate raspandi direct de la persoana la persoana, Ascaridioza se transmite prin solul contaminat cu fecale umane sau apa care contine ouale de parazit. De asemenea, poate fi transmis si prin fructe sau legume nespalate care au crescut in solul contaminat.
Cei mai predispusi la infectarea cu limbrici sunt copii. Acestia ating frecvent pamantul sau zone contaminate si apoi isi introduc degetele in gurita.
Simptome
Majoritatea persoanelor infestate nu prezinta simptome in faza de inceput. Ulterior, daca parazitul nu este eliminat, poate cauza diverse simptome si complicatii in functie de zona corpului care este afectata.
Ascaris lumbricoides poate afecta:
- Plamanii
Ouale microscopice de ascaris ajung in plamani prin fluxul sangvin.
In acest stadiu al infectarii, pot exista urmatoarele simptome:
- Tuse persistenta
- Dificultati de respiratie
- Suierat in respiratie.
- Intestinele
In aceasta zona a corpului, larvele devin viermi adulti si pot trai in intestine pana mor sau sunt eliminati.
Printre cele mai frecvente simptome se numara:
- Durere abdominala
- Diaree
- Greata si varsaturi
- Oboseala
- Pierdere in greutate.
Cum poti preveni infectarea cu Ascaris
Una dintre cele mai simple si eficiente metode pentru a te proteja de infectarea cu virusul Ascaris este sa respecti cateva reguli de igiena printre care:
- Spala-te des pe maini cu apa si sapun
- Spala bine alimentele pe care le consumi
- Bea doar apa imbuteliata si consuma alimente gatite sau fierbinti atunci cand calatoresti
Remedii naturale pentru eliminarea parazitilor intestinali
Contactul cu parazitii poate fi aproape imposibil de evitat, chiar daca respecti regulile de igiena sau de curatare a alimentelor pe care le ingerezi. Vestea buna este ca acestia pot fi eliminati din organism inainte sa produca infectii sau alte simptome neplacute specifice.
Printre cele mai eficiente remedii naturale cu proprietati vermifuge si antiparazitare se numara:
- Uleiul esential de Cimbru
Cimbrul este una dintre cele mai utilizate plante in medicina naturista pentru a elimina parazitii intestinali si a sustine sanatatea sistemului digestiv. Uleiul esential de Cimbru contine toate substantele active din compozitia plantei cu rol fungicid, parazitar si antiinflamator. Face aprte din categoria uleiurilor esentiale nelipsite din trusa de prim-ajutor a familiei.
Se dilueaza 1-2 picaturi in 250 ml de lichide, de 3 ori pe zi.
-
74.25 leiPrețul inițial a fost: 74.25 lei.48.26 leiPrețul curent este: 48.26 lei. TVA inclusEconomisești 25.99 lei
Adaugă în coș
- Ulei esential de Fenicul
Are efect antibacterian, ajuta la eliminarea viermilor intestinali, reduce inflamatiile si imbunatateste digestia. In plus, sustine scaderea in greutate datorita proprietatilor sale depurative si diuretice. Aroma este lemnoasa, usor dulceaga, folosita in aromaterapie pentru tratarea starilor depresive sau a stresului.
Se dilueaza 1-2 picaturi in 250 ml de lichide, de 3 ori pe zi.
- Ulei esential de Oregano
A fost folosit din vremuri stravechi datorita proprietatilor sale medicinale asupra organismului. Ajuta la combaterea viermilor intestinali avand actiune antiparazitara si antimicrobiana. Este un antibiotic natural eficient care intareste sistemul imunitar in lupta sa impotriva virusilor si bacteriilor care cauzeaza boli. Aroma sa caracteristica, ierboasa, este folosita in bucatarie pentru aromatizarea mancarurilor.
Se dilueaza 1-2 picaturi in 250 ml de lichide, de 3 ori pe zi.
- Ulei esential de Menta
Este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sanatatii organismului cu actiune antimicrobiana, antibacteriana si antiparazitara. Ajuta la eliminarea parazitilor intestinali datorita compusilor activi din compozitie care actioneaza direct asupra oualelor si larvelor. In plus, mentine respiratia proaspata si favorizeaza digestia.
Se dilueaza 1-2 picaturi in 250 ml de lichide, de 3 ori pe zi.
- Ulei esential de Cuisoare
Are efect antibacterian, antifungic si antiparazitar recomandat in infectii ale tractului gastro-intestinal, paraziti sau fungi. Eugenolul, principalul compus activ din compozitia uleiului esential de Cuisoare, are actiune antiinfectioasa care inhiba dezvoltarea microorganismelor si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.
Se dilueaza 1-2 picaturi in 250 ml de lichide, de 3 ori pe zi.
- https://www.mountsinai.org/health-library/condition/intestinal-parasites
- https://www.cdc.gov/parasites/children.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786