Cuisoarele sunt mirodenii versatile cu o serie de proprietati terapeutice, cum ar fi cele antiinflamatorii, analgezice si antiseptice. Aroma sa puternica, aromata si picanta poate nu este pe placul tuturor, insa beneficiile pe care cuisoarele le au actioneaza ca un medicament natural asupra sanatatii organismului.
Cuisoarele contin fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, astfel ca, utilizarea cuisoarelor intregi sau macinate, adauga aroma preparatelor culinare. Uleiul esential de cuisoare este un ulei derivat din cuisoare, pastrand proprietatile plantei.
In acest articol vom vorbi despre cuisoare si proprietatile lor si, nu in ultimul rand, despre uleiul esential de cuisoare si modul cum acesta poate contribui la sanatatea orala.
Ce sunt cuisoarele? Proprietati nutritive si terapeutice
Cuisoarele sunt mugurii florilor arborelui de cuisoare, un arbode vesnic verde cultivat indeosebi in regiunile tropicale sau ecuatoriale. Aroma lor este intensa, patrunzatoare, usor dulce-picanta, folosita drept condiment si medicament in multe culturi.
Istoria cuisoarelor ca mirodenie se intinde pe parcursul a mii de ani, fiind cunoscute in practica medicinala traditionala datorita continutului ridicat de compusi cu activitate ridicata biologic. Cu un continut bogat de antioxidanti si substante bioactive precum eugenol, sotesterol si timol, cuisoarele ajuta la gestionarea simptomelor anumitor boli si ar putea chiar sa previna aparitia acestora, in special cele care apar in interiorul cavitatii bucale (afte, carii dentare, gingivita, candidoza orala, stomatita).
Cuisoarele sunt bogate in nutrienti esentiali, inclusiv vitaminele C, K si minerale precum magneziu, calciu si fier. Utilizarea lor drept condimente, in forma bruta si nemacinata, promoveaza starea de sanatate a organismului, avand:
- Proprietati antioxidante
Eugenolul, principalul compus activ din cuisoare, este un antioxidant puternic care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, prevenind inflamatiile si deteriorarea celulelor. Acest lucru contribuie la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul.
- Proprietati antiinflamatorii
Eugenolul si flavonoidele din compozitie au si proprietati antiinflamatorii care pot fi benefice in tratamentul impotriva afectiunilor inflamatorii din organism, cum ar fi artrita, dureri musculare sau dureri dentare.
- Proprietati antimicrobiene
Cuisoarele au actiune antimicrobiana puternica care ajuta la oprirea cresterii microorganismelor, precum bacterii, virusi si fungi. Astfel, cuisoarele pot ameliora simptomele unor afectiuni respiratorii, intaresc sistemul imunitar si pot diminua placa si bacteriile de la nivelul cavitatii bucale.
Uleiul esential de cuisoare – mod de obtinere
Uleiul esential de cuisoare este obtinut prin distilarea cu abur a mugurilor uscati de cuisoare. La inceputul sezonului ploios, apar mugurii lungi. Recoltarea are loc ulterior, in timpul sezonului uscat, cand mugurii de cuisoare au atins o lungime de cel putin 2 cm.
Recoltarea mugurilor este un proces complex care dureaza, in medie, intre 4 si 6 luni. Pentru a fi pastrate intacte toate proprietatile cuisoarelor, obtinerea uleiului esential implica mai multe etape:
- Recoltarea mugurilor
- Uscarea mugurilor
- Distilarea cu abur
- Colectarea uleiului de cuisoare si depozitarea acestuia in recipiente ermetice, ferite de lumina directa si caldura pentru a preveni oxidarea si degradarea.
Beneficiile uleiului esential de cuisoare pentru sanatatea orala
Conform unor studii epidemiologice, persoanele care in mod obisnuit mesteca cuisoare au un risc mai scazut de a dezvolta infectii bucale si placa bacteriana. De asemenea, compusii activi din cuisoare au rol antibacterian si antiinflamator puternic care pot preveni cazurile de gingivita si abcese dentare.
Si pentru ca beneficiile uleiului esential de cuisoare nu se opresc aici, descopera in continuare care sunt cele mai importante:
- Amelioreaza durerile dentare si inflamatiile gingivale
Uleiul esential de cuisoare este un analgezic natural datorita continutului ridicat de eugenol. Acesta actioneaza ca un “anestezic” natural care amelioreaza durerile dentare si inflamatia cauzata de diverse infectii sau afectiuni dentare.
Aplica cateva picaturi de ulei esential de cuisoare pe zona afectata si vei simti imediat efectele.
- Elimina bacteriile care cauzeaza carii si infectii gingivale
Cu puternice proprietati antiseptice si antibacteriene, uleiul esential de cuisoare ajuta la distrugerea bacteriilor care cauzeaza carii si infectii gingivale. Pentru a te bucura de proprietatile uleiului, adauga cateva picaturi in apa de gura sau ca ingredient in pasta de dinti.
- Improspateaza respiratia
Proprietatile antimicrobiene ale uleiului esential de cuisoare il fac eficient in combaterea halitozei (respiratie urat mirositoare). Clatirea gurii cu un amestec de apa siu lei esential de cuisoare poate ajuta la eliminarea bacteriilor responsabile de mirosurile neplacute din cavitatea bucala si la mentinerea unei respiratii proaspete.
- Sustine sanatatea gingiilor
Inflamatiile si infectiile gingivale sunt probleme frecvente care pot duce la afectiuni grave, cum ar fi parodontita. Uleiul esential de cuisoare poate reduce inflamatia si sangerarile gingivale, promovand starea generala de sanatate a gingiilor.
Utilizarea uleiului esential de cuisoare in ingrijirea dentara
Exista diverse moduri prin care uleiul esential de cuisoare poate fi integrat in rutina zilnica de ingrijire orala. Iata cateva dintre cele mai comune amestecuri care pot fi realizate chiar la tine acasa:
- Apa de gura cu ulei esential de cuisoare
Pentru a prepara o apa de gura naturala, adauga cateva picaturi de ulei esential de cuisoare intr-un pahar cu apa, amesteca si clateste gura timp de 30 de secunde. Astfel, respiratia ta va deveni instant mai placuta si proaspata.
- Pasta de dinti cu ulei esential de cuisoare
Poti adauga cateva picaturi de ulei in pasta de dinti obisnuita pentru a obtine un amestec antibacterian si analgezic. Periaza dintii ca de obicei in mod regulat si astfel poti preveni aparitia cariilor.
- Masaj gingival cu ulei de cuisoare
Maseaza usor gingiile cu un amestec de ulei esential de cuisoare si un ulei purtator, cum ar fi cel de cocos sau de migdale dulci, pentru a reduce inflamatia si a sustine sanatatea gingiilor.
De asemenea, in caz de dureri dentare acute, aplica o cantitate mica de ulei esential de cuisoare pe un tampon de bumbac si maseaza zona afectata. Lasa-l sa actioneze cateva minute.
Precautii si contraindicatii
In doze mari, uleiul esential de cuisoare poate deveni toxic. Asadar, respecta intotdeauna dozajul recomandat atunci cand utilizezi acest ulei. Desi rare, in unele cazuri uleiul de cuisoare sau componentele sale pot provoca mancarimi sau alergie.
Evitati sa utilizati ulei esential de cuisoare daca ati suferit recent o interventie chirurgicala majora, daca suferiti de ulcer peptic sau hemofilie!
- https://www.healthline.com/health/clove-essential-oil
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
- https://www.everydayhealth.com/healthy-living/green-health/top-10-uses-clove-oil/
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cloves