REDESCOPERĂ PUTEREA NATURII CU ULEIURILE ESENȚIALE MARNYS
insomnie

Cum scapi de insomnie cu ajutorul uleiurilor esentiale

Orice persoana se poate confrunta, cel putin o data in viata, cu insomnii si dificultati in a avea un somn odihnitor. Orele de somn pierdute au consecinte imediate asupra starii generale, fizicului si psihicului. Oboseala, migrenele, problemele de concetrare si starile de iritatie sunt printre cele mai frecvente urmari ale unei nopti albe.

Insomnia este o tulburare de somn intalnita frecvent in randul adultilor. Conform statisticilor, mai mult de 50% dintre adultii din Romania dorm mai putin de 8 ore pe noapte si peste 75% sufera de epuizare. Netratata la timp, insomnia poate fi un factor de risc pentru obezitate, poate afecta buna functionare a sistemului cardiovascular si scade puterea de concentrare.

In acest articol vom vorbi pe larg despre ce este insomnia si modul in care aceasta tulburare de somn afecteaza activitatile zilnice, iar mai apoi va vom prezenta top 5 uleiuri esentiale care pot ajuta la ameliorarea insomniei si la obtinerea unui somn odihnitor, pentru a imbunatati sanatatea noastra si calitate vietii in ansamblu.

Ce este insomnia si care sunt tipurile?

Insomnia este o boala silentioasa care afecteaza pe oricine, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Pacientul care se confrunta cu insomnii ii este greu sa adoarma, somnul este insuficient sau de slaba calitate si, din aceasta cauza, el resimte oboseala pe parcursul intregii zile.

ce este insomnia

Lipsa de somn are consecinte imediate. Pe termen lung, privarea de somn afecteaza atat viata personala, cat si profesionala. Considerata una dintre cele mai raspandite afectiuni moderne, insomnia poate avea cauze multiple, de la existenta unor afectiuni fizice si psihice, si pana la tulburari hormonale sau obiceiuri nesanatoase.

In functie de cauzele care au dus la aparitia insomniei si de tipul acesteia, din fericire, aceasta problema poate fi vindecata si somnul poate fi imbunatatit cu ajutorul tratamentelor specializate si a remediilor naturale.

Inabilitatea de a adormi sau de a mentine somnul pe durata noptii, afecteaza persoana in cauza. Putine ore de somn nu inseamna neaparat ca esta un diagnostic de insomnie, insa, cu toate acestea, exista un numar de ore de somn de care orice om are nevoie pentru a se odihni.

In functie de factorii declansatori, insomnia este de mai multe tipuri, si anume:

  • Insomnia primara – este cauzata de un stil de viata agitat, stresat si de obiceiurile nesanatoase precum utilizarea dispozitivelor electronice inainte de culcare sau lipsa unui program regulat de somn.
  • Insomnia secundara – poate fi un simptom al unei afectiuni de natura fizica si psihica (astm, depresie sau apnee in somn), consum de medicamente sau de factori externi precum zgomote sau lipsa unor conditii optime de odihna.

Impactul insomniei asupra activitatilor zilnice

Lipsa somnului poate fi cauzata de o varietate de factori fizici, psihologici si de mediu. Presiunile si responsabilitatile vietii moderne, evenimentele stresante, depresia, zgomotul din mediul inconjurator sau anumite boli fizice sunt cateva dintre cele mai comune cauze ale insomniei.

Somnul este vital pentru sanatatea noastra fizica si mentala. Conform studiilor, lipsa somnului afecteaza, in primul rand, imunitatea organismului. In timp ce dormim, organismul se reface si, in acest timp, sunt activate celulele care lupta impotriva infectiilor si alte celule cu rol benefic pentru sanatate. Daca nu respectam un program de somn atat cat este necesar, numarul celulelor cu rol benefic se diminueaza, iar organismul devine vulnerabil in fata infectiilor si bolilor.

Atunci cand ne privam organismul de somn mai multe nopti consecutive, pot aparea consecinte majore din punct de vedere psihic si fizic. Astfel, se poate ajunge la tulburari de concentrare, oboseala accentuata, crestere in greutate, anxietate, probleme de memorie si reactii intarziate, care, in unele cazuri, pot pune viata in pericol.

Top 5 uleiuri esentiale pentru combaterea insomniei si obtinerea unui somn odihnitor

Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, reamintim faptul ca insomnia este o tulburare de somn frecventa in zilele noastre, afectand milioane de oameni din intreaga lume. Stresul, anxietatea si stilul de viata agitat sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la instalarea insomniei si dificultatea de a avea un somn odihnitor si de calitate.

Din fericire, exista numeroase modalitati prin care putem combate insomnia, iar uleiurile esentiale este una dintre ele. Uleiurile esentiale, aplicate topic sau utilizate prin intermediul difuzoarelor de aromaterapie, pot fi folosite pentru relaxarea sistemului nervos si imbunatatirea calitatii somnului, in functie de proprietatile plantei din care a fost realizat uleiul esential.

Iata 5 dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale care ajuta la combaterea insomniei si la obtinerea unui somn odihnitor:

  1. Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai utilizate atunci cand vine vorba de relaxare si obtinerea unui somn odihnitor. Cu o aroma florala, usor dulceaga si linistitoare, lavanda are proprietati calmante si sedative care reduc stresul si anxietatea, doua dintre cauzele principale ale insomniei.

Studiile au aratat ca inhalarea uleiului esential de lavanda poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, poate prelungi durata somnului si induce un sentiment de relaxare.

Pentru a te bucura de beneficiile uleiului esential de lavanda, adauga cateva picaturi intr-un difuzor de aromaterapie inainte de culcare sau dilueaza cateva picaturi intr-un ulei purtator (cum ar fi cel de cocos sau migdale dulci) si maseaza amestecul obtinut pe talpi si tample, pana la absorbtia completa.

2. Ulei esential de ylang-ylang

Este un ulei cu o aroma exotica, florala si senzuala care, asupra sistemului nervos, are actiune calmanta si sedativa. Este folosit adesea in aromaterapie pentru a reduce tensiunea psihica si pentru inducerea unui somn linistit.

Datorita linaloolului, principalul compus activ prezent in uleiul esential de ylang-ylang, acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, favorizeaza instalarea unui somn odihnitor si, in plus, are proprietati afrodisiace care stimuleaza libidoul.

3. Ulei esential de Bergamota

Bergamota este un fruct citric, cu miros proaspat si revigorant. Uleiul esential obtinut din fructul de bergamota are efecte calmante si relaxante, care ajuta la combaterea insomniei. De asemenea, ajuta la obtinerea echilibrului emotional in starile stresante si la relaxarea tensiunii nervoase.

Adauga 4-5 picaturi de ulei esential de bergamota in difuzorul de aromaterapie pentru a te bucura de aroma sa placuta chiar la tine acasa. Daca preferi baile lungi inainte de culcare, uleiul esential de bergamota este o alegere excelenta care poate fi adaugata in apa de baie pentru a obtine un efect calmant asupra sistemului nervos.

4. Ulei esential de Patchouli

Uleiul esential de Patchouli are o aroma pamantie, ierboasa si bogata, folosit adesea pentru a reduce anxietatea si tensiunea arteriala. Substantele active din planta de Patchouli ajuta la prelungirea duratei de somn si la imbunatatirea calitatii acestuia.

Bucura-te de beneficiile uleiului esential de patchouli simplu si rapid prin difuzarea lui cu ajutorul unei lampi de aromaterapie, aplicat topic pe talpi sau tample sau prin inhalare directa, adaugand cateva picaturi de ulei esential de patchouli pe perna sau pe batista pentru a simti aroma linistitoare pe tot parcursul noptii.

5. Ulei esential de tamaie

Uleiul esential de tamaie este obtinut din rasina arborelui Boswellia. In ultimii ani, cercetarile din domeniul aromaterapiei au evidentiat numeroase beneficii ale acestuia, in special in ceea ce priveste somnul si combaterea insomniei.

Proprietatile calmante, sedative si relaxante ale uleiului esential de tamaie sunt esentiale pentru un somn odihnitor. Aroma sa linistitoare reduce gandurile anxioase care pot impiedica somnul, ajutand astfel la calmarea mintii.

Tamaia este renumita pentru proprietatile sale de echilibrare emotionala si favorizarea starii de liniste interioara, ceea ce il facem excelent pentru un somn odihnitor.

Indiferent daca alegi sa il adaugi in lampa de aromaterapie, sa-l aplici local prin masaj sau sa-l adaugi in apa de baie, uleiul esentiale de tamaie poate aduce o serie de beneficii care te vor ajuta sa ai parte de un somn mai odihnitor si de o stare generala de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIVRARE GRATUITĂ DE LA 250 LEI

GLS & EasyBox Sameday

GARANȚIA CALITĂȚII 45 DE ZILE

Rambursare in cel mult 14 zile

LIVRARE ÎN 25 DE ȚĂRI

Livram in toata Europa

Plati 100% Securizate

Plati prin Payu & la Livrare