Sezonul cald este o perioada propice aparitiei infectiei micotice de la nivelul unghiilor, numita in termeni medicali onicomicoza, cauzata de inmultirea fungilor in stratul de la suprafata unghiei.
Micoza unghiei este o afectiune dermatologica infectioasa cu care se pot confrunta atat femeile, cat si barbatii si, de regula, se transmite dintr-un mediu umed, la piscina, dusuri comune sau sauna.
Totodata, si instrumentele nesterilizate pentru manichiura sau pedichiura pot fi cauze pentru transmiterea infectiei fungice.
De regula, onicomicoza apare la unghiile de la picioare deoarece acestea sunt expuse mai des umiditatii din incaltaminte.
Chiar daca nu reprezinta o problema medicala grava, onicomicoza poate fi deranjanta estetic pentru unii pacienti si poate provoca disconfort social.
Studiile arata ca peste 10% din populatie se confrunta cu onicomicozele, fiind una dintre principalele cauze pentru care pacientii apeleaza la medicul dermatolog.
Iti prezentam in cele ce urmeaza ce este onicomicoza, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si remedii naturale de tratament pentru combaterea infectiilor fungice.
Ce este micoza unghiei (onicomicoza)?
Micoza unghiei sau onicomicoza este o infectie fungica contagioasa a unghiei care se localizeaza la unghiile de la picioare, dar se poate extinde si la nivelul unghiilor de la maini.
Este cauzata de fungi, dermatofiti sau mucegaiuri non dermatofite. Afectiunea se observa in stadiul incipient sub forma unor pete de culoare alb-galbuie sub varful unghiei. In timp, poate duce la modificarea culorii unghiei si descumarea acesteia.
Care sunt factorii de risc care favorizeaza contactul cu infectiile fungice?
Printre factorii de risc care favorizeaza contactul cu infectia fungica se numara:
- Incaltamintea – transpiratia constanta din interiorul papucului lipsit de aerisire permite inmultirea ciupercilor
- Inotul in piscinele publice
- Igiena necorespunzatoare
- Aplicarea unghiilor false
- Sistem imunitar slabit
- Varsta
- Folosirea in comun a obiectelor de uz personal precum unghiera, sosete sau pantofi cu alte persoane.
Simptomele onicomicozei
In majoritatea cazurilor, onicomicoza provoaca unghiei modificari majore de structura si aspect, pornind de la portiunea libera a unghiei si pana la intreaga lama unghiala. In functie de infectia micotica, portiunea inferioara a unghiei se poate destrama sau desprinde.
Iata care sunt semnele dupa care poti recunoaste onicomicoza:
- Unghia se ingroasa si apar treptat pete alb-galbui care se maresc
- Unghia devine apoi fragila si fara luciu
- Ulterior infectia patrunde in unghie si o deformeaza
- Unghia isi pierde stralucirea si devine mata
- Unghia incepe sa se rupa si devina friabila
- In stadiul avansat al infectiei, poate aparea durere si disconfort.
Prevenirea onicomicozei
Pentru a evita contactul cu ciuperci si bacterii care duc la aparitia onicomicozei, este important sa respecti cateva reguli corecte ce tine de incaltaminte si igiena unghiilor:
- Evita purtarea sosetele din fibre sintetice si a incaltarilor care nu permit piciorului sa respire
- Schimba periodic incaltamintea, in special pe timpul verii
- Foloseste pudre absorbante sau sprayuri antifungice in cazul in care esti predispus la transpiratie
- Foloseste slapi, papuci sau sandale in spatiile publice, la piscina, sauna sau bazine de inot
- Nu purta incaltamintea sau hainele altor persoane
- Foloseste propriul kit de manichiura si pedichiura.
Uleiuri esentiale pentru combaterea onicomicozei si a infectiilor fungice
Uleiurile esentiale pot fi folosite ca adjuvant in tratamentul onicomicozei datorita substantelor active din compozitie.
De aceea, este recomandat sa alegi uleiurile esentiale 100% pure si naturale care isi pastreaza in totalitate proprietatile extrase din plante, cu actiune antimicrobiana si antifungica.
Te poti bucura in totalitate de beneficiile acestora, insa trebuie sa tii cont de cateva aspecte pentru a le folosi cat mai eficient cu putinta. Uleiurile esentiale cu actiuni antifungice si antibacteriene trebuie diluate intr-un ulei purtator precum uleiul de cocos sau de migdale inainte de a fi aplicate pe unghie.
Totodata, trebuie folosite cu regularitate, conform instructiunilor, pentru rezultate cat mai eficiente.
Uleiul esential de Scortisoara – remediu natural cu actiune antibacteriana, antifungica si antiinflamatoare
Scortisoara este un condiment recunoscut pentru multiplele sale utilizari atat in bucatarie, pentru aromatizarea mancarurilor, cat si pentru beneficiile sale asupra sanatatii organismului. Datorita compusilor activi din compozitie, printre care si cineolul, uleiul esential de Scortisoara este util pentru tratarea infectiilor fungice cu efect antibacterian si antiinflamator. In plus, creste protectia imunitara impotriva viitoarelor infectii.
Se dilueaza 3-4 picaturi in 10 ml de ulei de baza precum ulei de cocos sau ulei de Jojoba si se aplica pe unghiile afectate.
Uleiul esential de Oregano – antiinfectios si antibacterian eficient impotriva infectiilor fungice
Uleiul esential de Oregano poate contribui la distrugerea unui numar mare de tulpini fungice care pot infecta unghiile datorita uleiurilor volatile prezente in compozitie. Este un antiinfectios general, util pentru tratarea infectiilor bacteriene, parazitare sau fungice, are efect dezinfectant si reduce inflamatiile de la nivelul unghiilor.
Se dilueaza 3 picaturi in 5 picaturi de ulei vegetal de baza si apoi se maseaza zonele cu probleme, de 2 ori pe zi.
Uleiul esential de Menta – calmeaza durerea cauzata de onicomicoza
Uleiul esential de Menta ajuta la calmarea disconfortului si a durerilor cauzate de infectia unghiei in timp ce reduce activitatea fungica de la nivelul unghiei. Are o aroma revigoranta, mentolata, care indeparteaza mirosurile neplacute ale picioarelor.
Se dilueaza 3 picaturi in 5 picaturi de ulei vegetal de baza si apoi se maseaza zonele cu probleme, de 3 ori pe zi.
Uleiul esential Cimbru – tratament natural care stimuleaza regenerarea unghiei
Uleiul esential de Cimbru contine Timol, o substanta activa prezenta in compozitie cu efect antifungic care incetineste raspandirea ciupercii unghiei. Totodata, ajuta la regenerarea celulelor de la nivelul unghiei si favorizeaza cresterea acesteia. Printre proprietatile sale principale se numara antiparazitar, fungicid si antiinfectios.
Se dilueaza 3 picaturi in 27 picaturi de ulei vegetal de baza si se maseaza zona afectata de ciuperca, de 2 ori pe zi.
-
74.25 leiPrețul inițial a fost: 74.25 lei.48.26 leiPrețul curent este: 48.26 lei. TVA inclusEconomisești 25.99 lei
Adaugă în coș
Uleiul esential de Lamaie – usureaza disconfortul cauzat de infectiile fungice
Este unul dintre cel mai cunoscut si utilizat ulei esential datorita beneficiile pe care le are asupra sanatatii organismului. Se foloseste in produse cosmetice datorita actiunii sale puternic antioxidante, antiseptice si antibacteriale. Poate ajuta la eliminarea si distrugerea fungilor si reduce disconfortul cauzat de infectia unghiei.
Se dilueaza o picatura in 10 ml de baza de ulei vegetal precum Midgale dulci, Rosa Mosqueta sau Argan si se maseaza unghiile cu infectie de 2 ori pe zi.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
- https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html
- https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection